Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή αναπτύσσονται σημαντικοί υγροβιότοποι διεθνούς σημασίας και αποδοχής. Ο ουσιαστικότερος είναι ο υγροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα "θαύμα" της φύσης που προήλθε από την τεχνητή επέμβαση του ανθρώπου πάνω στα φυσικά χαρακτηριστικά του Στρυμόνα ποταμού. Με έκταση νερού, που ποικίλλει εποχιακά από 54.250 σε 72.100 στρέμματα, λειτουργεί δισυπόστατα: σαν τεχνικό έργο μεγάλης γεωργικής ωφέλειας και σαν υγροβιότοπος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πτηνά. Ο θαυμάσιος αυτός βιότοπος καλύπτεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar και παρουσιάζει αμέτρητα αξιοθαύμαστα στοιχεία. Χιλιάδες πουλιά, σπάνια και προστατευόμενα, παραποτάμια δάση, νούφαρα σε μεγάλη έκταση, ποικιλία ψαριών και φανταστικός ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα Μπέλες και Κρουσίων δίνουν τον χαρακτηριστικό τόνο. Βασικός τροφοδότης της λίμνης ο ποταμός Στρυμόνας. Επικουρικά συμβάλλει ο Κερκινίτης από τα Κρούσια.

Η λίμνη δημιουργήθηκε στη θέση της λίμνης Κερκίνης με την κατασκευή αναχωμάτων στ' ανατολικά και δυτικά κι ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Με την κατασκευή του φράγματος η μορφή του αρχικού υγρότοπου άλλαξε ριζικά.

 Συνήθως η ανθρώπινη επέμβαση αναιρεί ή δρα αρνητικά στις φυσικές διαδικασίες. Η Κερκίνη είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, όπου με ήπια ανθρώπινη διαχείριση, συνέβηκε το αντίθετο.

Με την πάροδο του χρόνου η χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε εξαιτίας των φερτών υλικών που μετέφερε ο Στρυμόνας. Έτσι ήταν αναγκαία η ανύψωση των αναχωμάτων και η κατασκευή ενός νέου φράγματος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1982.

 

                                                                                                                               [Επιστροφή]